marți, 29 septembrie 2015

Proiectul care transforma Marea Neagra: recife artificiale, plaje mai late si apa mai azurie.

Ecosistemul Marii Negre isi revine treptat, ajutat de recifele artificiale montate in zonele cele mai poluate, dar si de digurile noi, construite de autoritati.

Iar efectele se vad deja: apa este tot mai azurie (1) si mult mai limpede, iar fauna si flora se transforma. Chiar si asa, nu va asteptati insa ca vara viitoare sa comandati caracatita si calamar din Marea Neagra. Aceste vietati nu se pot adapta la noi.

Imaginile subacvatice dezvaluie cele 8 recife (2) , montate la 11 metri adancime in zona cazinoului din Constanta. Toate sunt acoperite de vegetatie, semn ca lucreaza ca un filtru natural. Proiectul realizat impreuna cu bulgarii a fost posibil datorita fondurilor europene

.Cecilia Patrahau, reprezentant Mare Nostrum: "S-au asezat colonii intregi de crustacee, sunt alge, cel mai spectaculos a fost calutul de mare si se stie foarte bine ca un calut de mare nu sta acolo unde nu este hrana, deci e clar ca recifele noastre incep deja sa-si faca treaba."

Toate aceasta fauna duce la o limpezire a apei. De exemplu, o scoica neagra ajunsa la maturitate filtreaza singura 50 de litri.
 
Din pacate, Marea Neagra nu are ecosistemul potrivit pentru caracatite si calamari. Salinitatea apei este scazuta. In plus, aceste vietuitoare atat de apreciate se hranesc cu moluste si pesti mici care traiesc la adancime. In cazul marii noastre, solul este sulfuros si namolos. 
 
Adrian Balba, biolog: “Dintre rechini, doar un unul singur - cainele de mare - a putut sa adapteze conditiilor noastre, delfinii s-au adaptat pentru ca nu sunt influentati de chimismul apei. Nu s-au adaptat in general nevertebratele.”
 
Chiar si asa, ecosistemul Marii Negre isi va reveni si cu ajutorul digurilor care urmeaza sa apara pe tot litoralul. Digurile care se construiesc in larg, deasupra si sub apa, vor tine curentii si valurile. Drept urmare vom avea zone de imbaiere mult mai linistite.

Incepand cu vara viitoare, turistii vor avea o noua zona de explorat. Vorbim de plajele Constantei, dar si a Mangaliei , (care se anunta anul viitor a fi cele mai curate) , frecventate acum doar de localnici si care sunt foarte inguste, sunt zona de 10-20 metri latime. Dupa innisiparile din toamna insa  plajele se vor mai lati cu 100 de metri, de aici de la tarm pana in larg"
 
Iar ca adancime, Mamaia este cea mai sigura.  De la tarm pana la 150 de metri in larg adancimea maxima variaza intre 1,5 si 2 metri. 

Odata ce ajungem la Eforie si mai apoi spre Vama Veche, plajele isi schimba caracteristicile. 

Marieta Iorga, purtator de cuvand Apele Romane Dobrogea Litoral: "De la mal daca intram 15 metri in larg avem o adancime de 2 metri in statiunea Eforie Nord, acolo avem o panta submersa mare”.

Plajele vor fi latite (3) si in aceasta zona, dar lucrarile vor incepe cel mai devreme intr-un an de zile.

1) Azuriu - albastru deschis , bleu
2) Recife - Formatie de stanci submarine , cladite de orgasme ( corali , alge, etc)
3) Latite - Mai plate sau mai late.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu