Totuşi, cu trecerea timpului, faima ei de cea mai impracticabilă mare interioară din lume s-a diminuat, rămânându-i, însă, denumirea care a consacrat-o. Şi cu toate acestea, Nautica Magazine a găsit câteva detalii despre cel mai paşnic vecin al României, chestiuni pe care, probabil, că le ştiaţi sau nu.
1. Înconjurată de cinci ţări: geografie şi localizare
Poate că unul dintre cele mai interesante lucruri legate de Marea Neagră este harta sa, poziţionarea sa geografică. Cu toţii învăţăm în clasele mici, la lecţia de geografie, că marea noastră se întinde pe 423.488 km pătraţi, între sud-estul Europei şi Asia, şi este legată de Mediterană prin strâmtorile „surori“ Bosfor şi Dardanele şi Marea Marmara. Marea noastră îşi împarte prieteneşte ţărmurile cu alte cinci ţări: Bulgaria, Turcia, Ucraina, Rusia şi Georgia – fiind, astfel, cea mai bună punte de legătură comercială dintre aceste ţări, aşa cum s-a şi dovedit în istorie.
2. Marea Neargă: locul de acostare a Arcei lui Noe
O descoperire arheologică recentă susţine că Marea Neargă ar fi ultima apă pe care ar fi traversat-o biblica Arcă a lui Noe înainte să naufragieze pe Muntele Ararat, pe coasta turcească a Mării Negre. Deşi încă nu există suficiente dovezi ştiinţifice care să ateste acest fapt, numeroşi temerari explorează sit-ul unde se presupune că se află antica ambarcaţie, din pură curiozitate sau doar de dragul de a vizita locuri populare din Turcia.
3. Marea Neagră, salbă de insule exotice
Marea noastră este patria mai zece insuliţe dispuse pretutindeni de-a lungul ţărmurilor sale. Insulele cele mai populare sunt în special cele aflate pe în apropierea coastei turceşti şi cuprind marii specii de floră şi faună, unice în lume şi de o varietate uimitoare. Cele zece insule sunt unice în forme, culori şi bogăţii şi sunt împărţite geografic între trei din cele şase ţări cu ieşire la Marea Neagră. Una dintre aceste insule se află şi în apele româneşti ale Mării Negre: mult disputata Insulă a Şerpilor.
4. Legende sinistre: morţii plutesc în adâncurile Mării Întunecate
Un alt aspect sumbru care se învârte în jurul denumirii de „cea Întunecată“, este acela că trupurile marinarilor care şi-au pierdut viaţa în naufragiile de pe Marea Neagră încă mai pot fi găsite plutind în derivă pe fundul întunecat şi vast al mării. Poveştile marinăreşti spun că rămăşiţe de corăbii şi trupuri de oameni, care s-au scufundat acum câteva sute de ani, altminteri materiale biodegradabile, încă mai pot fi găsite în adâncurile Mării Negre, în stare aproape intactă.
Oricât de fantasmagoric ar putea suna aceste detalii, explicaţia ştiinţifică este una simplă: din cauza apei anoxice, săracă în oxigen, regăsită foarte pregnant înspre adâncurile mării, procesul de descompunere a rămăşiţelor umane şi materiale care zac pe fundul mării este incredibil de mult incetinit, conservând în timp astfel orice obiect care are nenorocul să-i cadă pradă.
5. Nivelul mării rămâne mereu acelaşi
Un al fapt foarte interesant este acela că nivelul Mării Negre este întotdeauna acelaşi. Datorită lipsei fluxului şi refluxlui, nu poate exista o fluctuaţie a mării, ceea ce face din Marea Neagră o întindere de apă calmă, senină şi limpede la suprafaţă. De aici şi culoarea ei deosebit de albastră, în contrast cu denumirea actuală.
Acestea nu sunt decât o parte din aspectele necunoscute legate de Marea Neagră şi care încă aşteaptă să fie descoperite. Însă, pentru a afla mai multe despre marea noastră, vă recomandăm să o descoperiţi chiar dumneavoastră, eventual într-un trip de-a lungul întregii , coaste sau pe internet . Vă asigurăm că nu veţi regreta. Acceptati provocarea?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu